Prenatale consultaties2024-07-16T13:13:48+00:00

Prenatale consultaties aan huis

Een aanstaande mama vol zelfvertrouwen

De begeleiding van een vroedvrouw tijdens je zwangerschap biedt tal van voordelen die bijdragen tot een positievere zwangerschapservaring. Hierdoor kan je als aanstaande mama vol zelfvertrouwen de komst van jullie kindje voorbereiden. Elke zwangerschap is uniek, daarom stem ik mijn zorg af op jouw individuele behoeften en wensen. Naast het uitvoeren van medische controles en risicoselectie, geef ik ook uitgebreide informatie omtrent de zwangerschap, bevalling en periode na de bevalling. Ik neem de tijd om te luisteren naar jouw vragen en/of bezorgdheden zodat je je gehoord en gesteund voelt gedurende de hele zwangerschap en periode na de bevalling.

Wat mag je verwachten:

Medische controle:

• Meten van de bloeddruk
Controleren van de hartslag van de baby
Meten van de groei van de baarmoeder
Controle urine
Opvolgen van het gewicht van de aanstaande mama
Algemene gezondheidstoestand in het oog houden
Doorverwijzen naar een arts indien nodig

Infosessies:

Arbeid en bevalling, borstvoeding en kunstvoeding

Begeleiding bij voorbereiding op de bevalling:

Hulp bij het opstellen van een geboorteplan zodat jullie zich als aanstaande ouders voldoende kunnen voorbereiden op de geboorte van jullie kindje.

Holistische benadering van zorg:

Een zwangerschap en het vooruitzicht van het ouderschap kunnen emotioneel uitdagend zijn. Aandacht voor het emotionele en mentale welzijn vind ik van groot belang.

Opbouwen van een vertrouwensband:

Samen bouwen we een vertrouwensband op, wat bijdraagt tot een positievere zwangerschapservaring.

Snugg_prenatale_consultaties
Snugg_prenatale_consultaties2

Wanneer neem je contact op? Interesse?

Heb je interesse in een zwangerschapsopvolging door een vroedvrouw neem dan gerust contact op met mij. Dan plannen we een eerste kennismakend gesprek in waar ik de tijd neem om te antwoorden op al jouw vragen en wensen. Indien jullie na het kennismakend gesprek opgevolgd willen worden door mij dan stellen we samen een zorgplan op die voldoet aan jullie wensen en behoeften.

Veelgestelde vragen
over prenatale begeleiding

Als geconventioneerde vroedvrouw volg ik de vastgestelde tarieven van het RIZIV en vraag ik geen extra supplementen. Dat wil zeggen dat mijn verstrekkingen volledig door jullie mutualiteit wordt terugbetaald. Ik werk volgens de derdebetalersregeling en wordt uitbetaald door de ziekenfondsen.

Tarieven waar geen tussenkomst van het ziekenfonds voorzien zijn, worden op voorhand besproken. Momenteel is dit het geval bij een preconceptioneel consult en bij de opstart van dossierkosten.

In de zwangerschap heb je recht op 12 prenatale consulten die volgens eigen noodzaak ingepland worden.

Bij het prenataal afkolven gaat een zwangere vrouw manueel moedermelk afkolven en verzamelen voordat de baby wordt geboren. Prenataal afkolven doen we pas rond de 37e week. De reden waarom iemand prenataal wenst af te kolven is individueel verschillen en brengt zowel voordelen als overwegingen met zich mee. Er zijn een aantal contra -indicaties dus bespreek dit zeker eerst met je vroedvrouw of arts vooral je start met prenataal afkolven. Prenataal afkolven komt zeker aanbod tijdens mijn prenatale consulten.

Sporten is gezond en dat geldt ook tijdens een zwangerschap. Over het algemeen is sporten veilig en kan het een aantal voordelen bieden voor zowel de moeder als de baby, mits er geen contra-indicaties zijn. Overleg dit wel altijd eerst met een vroedvrouw of arts vooral je start of verder doet met het uitvoeren van een sport tijdens een zwangerschap.

Dit doe je door contact op te nemen met één of meerdere kraamzorgorganisaties (via de mutualiteit, De wieg, familiehulp,…) in jouw regio om informatie op te vragen over hun diensten, beschikbaarheid en kosten. Dit kun je doen via e-mail, telefonisch of online formulieren invullen. Een vroedvrouw helpt jou hier graag bij indien gewenst. Idealiter vraag je kraamzorg aan rond de vijfde of zesde maand van de zwangerschap.

Vanaf de zesde maand van je zwangerschap kan je het startbedrag aanvragen. Je vraagt best eerst een medisch attest met de vermoedelijke bevallingsdatum aan jouw gynaecoloog. Nadien moet je een uitbetalingsinstelling kiezen. Online kan je een invulformulier invullen via de website van de gekozen uitbetalingsinstelling. Het startbedrag wordt ten vroegste twee maanden voor de vermoedelijke bevallingsdatum uitgekeerd. Indien je vragen hebt omtrent het aanvragen van het startbedrag dan helpt een vroedvrouw je graag verder.

Voordat je officieel een aanvraag indient, is het aangeraden om eerst in overleg te gaan met je werkgever. Dien je officiële aanvraag ten minste 3 maanden voor de gewenste startdatum van je ouderschapsverlof in. Je doet dit best via een aangetekend schrijven. De personeelsdienst op jouw werk helpt jou hier graag verder. Indien je vragen hebt dan helpt een vroedvrouw je hier graag bij.

Vanaf de zesde week kan de prenatale rust starten voor de vermoedelijke bevallingsdatum ( acht weken bij een meerlingenzwangerschap). Het is verplicht om minstens één week prenatale rust op te nemen voor de vermoedelijke bevallingsdatum.

Het bevallingsverlof bedraagt maximaal 14 weken. Indien je prenataal meer dan één week hebt opgenomen, worden deze dagen afgetrokken van jouw postnataal bevallingsverlof.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stuur ons een berichtje en we helpen je graag verder

Gerelateerde blogberichten

Go to Top