Introductie

Het is jullie als ouders waarschijnlijk niet ontgaan, maar er is tegenwoordig veel te doen rond hechting tussen ouder en kind en het belang van de eerste 1000 dagen van het leven van je kind. Als ouder wil je vaak alles perfect doen voor je kind. We leggen de lat steeds hoger voor onszelf en willen aan die hoge verwachtingen voldoen. Zijn we niet te streng voor onszelf? Willen we onze kinderen leren dat alles perfect moet zijn? Neen, perfectie bestaat niet en we willen het absoluut niet verlangen van onze kinderen. Liefde, veiligheid en verbinding tussen ouder en kind is een van de belangrijkste zaken dat je wil geven en leren aan je kind. Hier zijn enkele praktische tips om extra te verbinden met jullie kind en die band te versterken.

1. Huid-op-huidcontact: Ook wel kangoeroeën genoemd

Denk aan het ouderwetse knuffelen, maar dan met een wetenschappelijk tintje. Huid-op-huidcontact, oftewel “kangoeroeën”, is niet alleen gezellig maar ook supergezond voor je baby. Het helpt bij de regulatie van hun temperatuur en hartslag en geeft ze een veilig en geborgen gevoel. Zet je lievelingsmuziek zachtjes aan en geniet van een ontspannen kangoeroe-momentje met je baby.

2. Praat en zing: een valse noot kan geen kwaad

Je baby is je grootste fan, en je stem is hun favoriete geluid. Praat tegen je baby over van alles en nog wat. Geef een live verslag van je dag (“En nu gaan we de luier verschonen, spannend!”) of vertel over je favoriete herinneringen. Zingen werkt ook geweldig. Maak een persoonlijke playlist met kinderliedjes, popklassiekers, of verzin gewoon je eigen liedjes. Bonuspunten als je een microfoon gebruikt – karaoke met de baby is een hit!

3. Oogcontact: jouw baby vindt jullie geweldig

Wist je dat je baby jouw blik kan volgen vanaf ongeveer zes weken? Oogcontact versterkt de band en helpt bij de ontwikkeling van je baby’s sociale vaardigheden. Probeer gekke gezichten te trekken en kijk hoe je baby reageert. Gegarandeerd gelach en een nog sterkere verbinding.

4. Speel samen: hoe gekker, hoe beter!

Je baby vindt het geweldig om met jou te spelen, zelfs als dat betekent dat jij gekke geluiden maakt of jezelf voor gek zet. Denk aan simpele spelletjes zoals kiekeboe, waar je gezicht achter je handen verdwijnt en dan weer verschijnt. Of introduceer zacht speelgoed dat je kunt bewegen voor de ogen van je baby. Wees niet bang om je innerlijke clown los te laten – hoe gekker, hoe beter!

5. Routine en rituelen: De magie van gewoonte

Routines geven je baby een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid. Creëer dagelijkse rituelen die jullie beiden leuk vinden. Een verhaaltje voor het slapengaan, een liedje tijdens het aankleden of een dansje bij het ochtendgloren. Deze kleine momenten zorgen voor een diepere band en maken de dagelijkse taken een stuk leuker.

Conclusie

De eerste 1000 dagen van het leven van je kind zijn belangrijk voor de hechting en ontwikkeling. Maar onthoud, het hoeft niet altijd serieus te zijn. Door huid-op-huidcontact, praten en zingen, oogcontact, samen spelen en het creëren van routines en rituelen, kun je een diepe en liefdevolle connectie opbouwen. Geniet van elke seconde en wees niet bang om plezier te hebben. Jullie doen het geweldig, en je baby is de gelukkigste met jullie als ouders!